İçindekiler
CİLT BAKIMINDA KULLANILAN KİMYASAL ASİT ÇEŞİTLERİ
İnsan cildi yapısında asidik bileşenler de mevcuttur. Yaş, cinsiyet ve cilt tipi faktörler fark etmeksizin cilt canlılığının bakımında yeterli düzeyde asit kullanmak cilt sağlığı için oldukça önemli ve gereklidir.
Asit kelimesi genellikle kötü bir anlam çağrıştırmaktadır. Fakat birçok asit, cilde zarar verebileceği gibi yarar da sağlamaktadır. Bazı kimyasal asitler cildi daha parlak görünmesine yardımcı olurken, bazı asitler de meydana gelmiş olan lekeleri temizlemektedir.
CİLDE FAYDALI OLAN EN İYİ ASİTLER NELERDİR?
- Askorbik Asit; zengin antioksidan yapısı ile yaşlanma karşıtı bir etkisi bulunmaktadır.
- Hyalüronik Asit; ciltte var olan kuruluğu daha parlak ve canı hale getirmektedir. Cildin nem dengesini korumasına yardımcı olmaktadır.
- Ferulik Asit; zengin C vitamini içermektedir. Böylede cilde canlandırıcı ve doğal bir görünüm etkisi sağlamaktadır.
- Kojik Asit; cilt yapısında oluşan pigment sorununu çözmeye yarar ve cilt tonunu eşitleyen özel bir yapıya sahiptir.
- Azealik Asit; ciltteki sivilceleri temizleyici görevi üstlenmektedir.
Cilt bakımında kullanılan kimyasal asit çeşitleri aşağıdadır;
- Alfa Hidroksi Asit (AHA): Uzmanlık gerektiren kişiler tarafından hazırlanması gereken özel bir asit türüdür. Kimyasal peeling uygulamalarının vazgeçilmez bir parçasıdır. Cildi temizleme, nemlendirme ve canlı tutma gibi etkilere sahiptir. Alfa Hidroksi Asit, ölü derileri soyma ve temizleme işlemleri esnasında cildin üst tabakasına etki ettiği için sivilce ve akne etkenlerini azaltmaktadır.
Bu asit türlerinin en büyük riski pH değerinin yüksek olmasıdır. Ciltteki pH oranına uyumlu olmadan hazırlanan AHA içeren cilt bakım ve onarım ürünleri; kaşıntı, tahriş ve kızarıklık gibi sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. Bu sebeple en uygun formüllere sahip ürünler tercih edilmelidir.
- Mandelik Asit: Hassas ve kuru ciltlere sahip kişiler için cildi nemlendirir ve cildin kuru görünümünü daha parlak bir seviyeye çıkarabilmektedir. Tahrişe yol açmayan yapısı ile oldukça tercih edilen bir asit türüdür. Ciltteki gözenekleri sıkılaştırılmasında, sivilce ve lekelerin azaltılmasında etkin rol oynamaktadır. Gündüz saatlerinde kesinlikle güneş koruyucu kullanarak cildinizi koruyun.
- Glikolik Asit: Sentetik özel yapısı ile cildin gençleştirilmesine ve sarkmaların önlenmesinde etkilidir. Ciltteki siyah noktaları azaltıcı özelliği ile temiz bir cilt görünümü sağlamaktadır. Peeling işlemi için uygun bir asit türüdür. Hassas ciltler için tahrişe yol açmadan kullanılabilecek bir yapıya sahiptir.
- Laktik Asit: Hassas ciltler için uygun olan laktik asit çeşidi cilt doku hücrelerini yeniler ve cildi daha güzel gözükmesine yardımcı olmaktadır.
- Malik Asit: Ciltteki kırışıkların giderilmesinde kullanılmaktadır. Hücre yenileyici özel yapısı ile yumuşak ve pürüzsüz bir cilde sahip olmanız için destekleyici etkide kullanabilirsiniz.
- Sitrik Asit: Özel bir asit türüdür. Bakım ürünlerinde tek başına kullanılmaz ve pH dengeleyici bir asit türü olarak kullanılmaktadır. Doğru formülize edilmesi durumunda sivilce ve leke görünümünü azaltmaktadır.
- Tartarik Asit: Ciltteki ölü derinin soyulmasında etkilidir. Cilt bakım ürünlerinde farklı asitlerle birlikte dengeleyici olarak kullanılmaktadır.
- Beta Hidroksi Asit: Yağda çözülebilir özel bir yapıya sahiptir. Cilt yapısını temizler ve nemlendirir. Bu asit türleri AHA’lara göre cildin daha derinlerine etki edebilmektedir. Böylece sivilce ve akne problemlerinde oldukça etkilidir. Yağlı ciltlere faydalı yapısına sahip olması ile birlikte bu ürünlerin kullanımında güneş koruyucu kullanılması gerekmektedir.
- Salisilik Asit: Lekeli ciltlerde kullanılmaktadır. Akne tedavisinde oldukça etkili bir asit türüdür. Ağır yapıda olduğu için hassas ciltlerde tahriş, kızarıklık vb. etkiler gösterebilmektedir. Cildinizde sivilce, leke gibi unsurlar yoksa kullanmanız önerilmez.
- Lipohidroksi Asit: Kolajen ve elastin üretimine yardımcı olmaktadır. Sivilce ve akne sorunlarının giderilmesinde etkilidir. Hassas ciltlerde daha az tahrişe yol açmaktadır.
- Fitik Asit: Düşük etkili tahriş edici bir yapıya sahiptir. Lekelerin azaltılmasında ve ciltteki hücrelerin yenilenmesinde etkilidir. Böylece cilt daha genç bir görüntü kazanmaktadır.
- Linoleik Asit: Omega 6 yağ asidi yapısında bir asittir. Cildin su tutma alanını arttırır ve cilt bariyerini kuvvetlendirir.
- Oleik Asit: Nemlendirici ürünlerinde bulunmaktadır. İltihaplanmayı azaltıcı etkisi sebebi sayesinde akne tedavisinde kullanılır. Nemlendirici yapısı sayesinde kuru cilt türüne sahip kişilerde rahatlıkla kullanılmaktadır.
- Azelaik Asit: Hassas ve akneye uygun cilde sahip kişiler için tahriş riski azdır. Tahıl grup ürünlerinde bulunan bir maddedir. Hassas ve akneye uygun cilde sahip kişiler için tahriş riski azdır. Akneleri, cilt bölgesinde herhangi bir iz bırakmadan ve lekeli bir görüntüye yol açmadan temizlemektedir. Hassas bir bakım sağlaması açısından hassas cilt tipi olan kişiler için uygun bir asit çeşididir.
CİLT BAKIMI SIRASINDA ASİTLERİN KULLANIM SIKLIĞI NASIL OLMALIDIR?
Cildin arınması için asit içerikli ürünleri haftada en az 2-3 kere kullanabilirsiniz. Bu kullanımda hangi asitlerin kullanıldığı oldukça önemlidir. Ayrıca kombinlenen asit içerikli ürünlerin birlikte kullanımı da oldukça önemlidir.
Asitli ürünler kullanmadan önce ve sonra cildinizi mutlaka takip etmeniz gerekmektedir. Asitli ürünlerin kullanımından sonra cildinizde kaşıntı, yanma veya hassasiyet gibi etkiler görürseniz yoğun derece asit kullanmış sayılırsınız. Kullandığınız asit içerikli ürünleri mutlaka değiştirip başlangıç seviyesindeki cildinize en uygun cilt bakım ürünlerinizi kullanınız.
AHA ve BHA KİMYASAL ASİTLERİN FAYDALARI NELERDİR?
- Cilt tabakasında ölü hücreleri ortadan kaldırarak cildin daha canlı ve parlak gözükmesine yardımcı olurlar.
- Sivilce, leke ve akne gibi problemleri ortadan kaldırarak cilde estetik bir görünüm kazandırırlar.
- Aşırı güneş ışınlarının maruz bıraktığı cildin ton eşitsizliğini gidererek dengeli ve canlı cilt görünümüne yardımcı olurlar.
- Çeşitli etkiler sonucunda oluşan kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olurlar.
- Cilt bakımı yapılırken soyulan derinin temizlenmesi işlevinde yer alırlar.
- Yağlanmaya bağlı olarak kötü gözüken cilt görünümünü iyileştirirler.
KİMYASAL ASİTLER KİMLER İÇİN UYGUN DEĞİLDİR?
- Yüz bölgesine yakın zaman içerisinde cerrahi işlem yaptırmış kişiler
- Hamile ve emziren kadınlar
- Radyasyon tedavisi alan kişiler
- Cilt yüzey bölgesinde yara veya enfeksiyona sahip kişiler
- Sedef hastaları
- Yara iyileşmeleri yavaş olan kişiler
CİLT BAKIMI İÇİN ASİT KULLANMAYA NASIL BAŞLANMALIDIR?
Yeni başlanılacak kimyasal asitlerin kullanımı öncesi cilt tipi iyi belirlenmelidir. Cilt sorununa göre en uygun asit düşük oranlarda olacak şekilde seçilmelidir. Cildin yapısına göre kimyasal asitlere hassaslık gösterdiği dönemlerde bu asitleri içeren ürünlerden kaçınılması gerekilmektedir.
HANGİ ASİTLER BİRLİKTE KULLANILMAMALIDIR?
İki farklı kimyasal asit içerikli ürün aynı rutinde üst üste uygulanmamalıdır.(BHA,C vitamini, AHA, retinol vb.)
Kimyasal asit içerikli ürünleri kullanmadan önce yan etki olmaması açısından iyi bir araştırma yapılmalı veya destek alınmalıdır.